ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ [2024]

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ [2024]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η εορτή των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Επιφάνιος προεξήρχε στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ιδρυτών, Δωρητών, Ευεργετών και πάντων των προαπελθόντων μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Ε.Κ.Π.Α., παρουσία του Πρυτάνεως του ιδρύματος, Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου, του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου, του Αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης, Αν. Καθηγητή κ. Χρήστου Γ. Καραγιάννη, του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής, κ. Εμμανουήλ Δ. Καραγεωργούδη, του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητή κ. Δημήτριου Μόσχου, του Ομότιμου Καθηγητή και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, και πλήθους Καθηγητών, στελεχών της Διοίκησης, φοιτητριών και φοιτητών του ιδρύματος.

        Κατόπιν, έλαβε χώρα πανηγυρική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γ. Σιάσος, και στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ισίδωρος – Χαράλαμπος Κάτσος, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής, με θέμα: "Ο Διάλογος της Θεολογίας με τις Θετικές Επιστήμες. Σύγχρονες Σκέψεις και Κριτικές Παρατηρήσεις με Βάση το Έργο των Τριών Ιεραρχών", ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

        «Ο κατακερματισμός των γνωστικών αντικειμένων, το ρήγμα μεταξύ των ανθρωπιστικών και των θετικών επιστημών, η διαφορά μεθόδων και γλωσσών, καθιστούν σήμερα αδύνατη την πραγματική επικοινωνία μεταξύ θεολογίας και θετικών επιστημών – τουλάχιστον με τον τρόπο που οι Τρεις Ιεράρχες κατανοούσαν την επικοινωνία αυτή. Μπορεί άραγε το ενοποιημένο γνωσιακό πρότυπο των Τριών Ιεραρχών να λάμψει εκ νέου φωτίζοντας τον άνθρωπο της ψηφιακής πραγματικότητας που σιγά αλλά σταθερά αναδύεται; Η θεολογία οφείλει να βρει τρόπους επανασύνδεσης με τις θετικές επιστήμες, έτσι ώστε να επικαιροποιεί στο διηνεκές το ερμηνευτικό πρόγραμμα της Εξαημέρου. Μόνο οι θετικές επιστήμες μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στη θεολογία. Η επανασύνδεση είναι επομένως αναγκαία, αν πραγματικά η θεολογία επιθυμεί να κρατήσει το πρόγραμμα των Τριών Ιεραρχών ζωντανό. Ο τόπος μιας τέτοιας επανασύνδεσης μπορεί να είναι μόνο το πανεπιστήμιο, εάν η ακαδημαϊκή κοινότητα αποφασίσει να λάβει το αίτημα για διεπιστημονικότητα επιτέλους σοβαρά, αναζητώντας τρόπους επανασύνδεσης των κατακερματισμένων γνωστικών πεδίων».

        Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίκαιρους ύμνους, που αποδόθηκαν από τον Χορό Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» υπό τη χοραρχία του Καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α.

Εκ της Κοσμητείας
της Θεολογικής Σχολής