ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ

«Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ»

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ"
ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Η βία με βάση το φύλο ή έμφυλη βία παρόλο που πλήττει και τα δύο βιολογικά φύλα με διαφορετικούς τρόπους, δυστυχώς αποδεικνύεται πως επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Η έμφυλη βία παίρνει διάφορες μορφές όπως ψυχολογική, συναισθηματική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική ή οικονομική και επιφέρει βλάβη στα άτομα τα οποία είναι θύματα της. Δυστυχώς κατά το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βομβαρδίζεται καθημερινά από ειδήσεις, οι οποίες καταγράφουν ακραία περιστατικά βίας, όπως δολοφονίες και βιασμούς.

Η Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, υποδέχεται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, στις 11:00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρό της τους πρωτοετείς φοιτητές της με μία εκδήλωση, η οποία καλείται «Η υποδοχή των ρόδων». Η επιλογή του τίτλου δεν είναι τυχαία, καθώς πέραν του συμβολικού μηνύματος που εμπεριέχει, θα συνδυαστεί με την προσφορά σε κάθε νέο φοιτητή μίας Καινής Διαθήκης, του Ευαγγελίου της αγάπης, ενός κόκκινου τριαντάφυλλου και του συλλογικού τόμου με τίτλο «Γυναίκες στη σκιά της βίας, η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών», ο οποίος αποτελεί έκδοση του καινοτόμου Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με την εκδήλωση αυτή η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ καλεί τους νέους μας σε αφύπνιση, στην συνειδητοποίηση ότι το πρόβλημα της έμφυλης βίας έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας όχι απλά τις διανθρώπινες σχέσεις αλλά τη συνοχή της κοινωνίας μας. Είναι η ώρα, κατά την οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα, η έχουσα την ευθύνη για την παροχή του υψηλότερου επιπέδου της Παιδείας στη χώρα, έρχεται σθεναρά να δηλώσει ΩΣ ΕΔΩ, να διατρανώσει την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής βίας και ταυτόχρονα να αναλάβει δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, επούλωσης των τραυμάτων και ταυτόχρονα καλλιέργειας του πνεύματος της καταλλαγής, της συντροφικότητας, της ανεκτικότητας, της αγάπης προς τον πλησίον.

Ας αποτελέσει η εκδήλωση της υποδοχής των πρωτοετών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ το εφαλτήριο για την αφετηρία μίας συγκροτημένης προσπάθειας περιορισμού της έμφυλης βίας.